pátek 17. června 2016

Až úplně dolů se může dostat každý...

Šestačtyřicetiletou Jennifer Weiner možná budete znát. Její knížky v Česku začalo vydávat nakladatelství Domino, které před několika dny představilo autorčinu novinku s názvem "Koho miluješ." Román Až úplně dolů Jennifer napsala už v roce 2014 - u nás ale vyšel až loni na podzim. Protože mě zaujala obálka i anotace, a protože o Dominu si stále myslím, že je zárukou dobrého čtení, bylo jasné, že tuhle knížku musím mít. A dostala jsem se k ní relativně brzy - už šest měsíců od koupě! :-) 
A teď, bezprostředně po dočtení, Vám musím říct jedno - tahle knížka je velice silná a rozhodně si zaslouží, aby si ji opatřilo a přečetlo co možná nejvíce lidí. A navíc má krásnou obálku, která naprosto vystihuje celý příběh (což se ne vždy podaří...).


Hlavní hrdinkou příběhu je Allison Weissová, o které byste si na první pohled řekli, že vede dokonalý život. Žije ve velkém domě, má manžela, malou a velice bystrou dcerku a dobře placenou práci - píše totiž příspěvky na velmi úspěšný blog. 

Jenže, jak už možná někteří z Vás vědí - ne vždy je všechno takové, jak se zdá. Allison je možná na jednu stranu úspěšnou pracující ženou - ale na stranu druhou má také matku, se kterou si příliš nerozumí a otce, kterému právě diagnostikovali Alzheimerovu chorobu. Manžel Dave je víc v práci než doma a dcerka Ellie je někdy tak moc bystrá, až je nesnesitelná... 

Jedinou radostí Allison jsou v tuto chvíli prášky na bolest, které jí kdysi předepsali na bolesti zad. Co na tom, že záda už ji nebolí - díky práškům je Allison mnohem trpělivější, výkonnější a schopnější. A tak se pilulky stávají nedílnou součástí jejího života.... 

Vždyť přece není nic špatného na tom, udělat si každý den radost a uvolnit se... je to jen berlička. Jenže co když se Vám taková berlička vymkne z rukou? A může se vůbec stát pilulka holí, která Vás bude mlátit do hlavy na každém kroku? 

Z toho, co jsem o knize prozradila (a co se můžete dočíst i v anotaci), je zřejmě jasné, o čem příběh bude. Ale nenechte se mýlit - tohle rozhodně není prvoplánová a lehce odhadnutelná kniha! Tohle je kniha plná emocí, zvratů a touhy po dokonalosti. Je to kniha, která mimo jiné ukazuje to, jaké nároky na nás klade dnešní společnost - a kam až nás to může zavést, budeme-li se tomu poddávat. Je to kniha o závislosti, ale také o víře v sebe sama. Je to kniha, která mě navzdory závažnému tématu velice bavila a určitě na ni hned tak nezapomenu. 

Autorka píše velice svižně a čtivě - musím říct, že mě fascinuje, jak dobře zvládnuté má lidské emoce a jak věrně je dokáže popsat. Příběh je opravdu lehce uvěřitelný - přestože jsem se nikde nedočetla, že by Jennifer měla se závislostí jakoukoliv zkušenost. 

Ačkoliv je román poměrně "tlustý" (má přes 400 stran), čte se velice rychle a snadno - nebojte se toho. Jak budete do příběhu pronikat, záhy pochopíte, že každá stránka tady má svůj význam. 

Když to shrnu, román "Až úplně dolů" je naprosto skvělý a má velkou šanci nadchnout i ty opravdu náročné. Přečíst si ho dle mého soudu mohou jak ženy, tak i muži. Je to kniha, která by mohla pomoci i rodičům nebo partnerům závislých. 

Já dávám knize velký palec nahoru a plných 100 %. Naprosto si mě získala a od Jennifer Weiner si rozhodně přečtu všechno, co u nás kdy vyjde. 

Název: Až úplně dolů
Autor: Jennifer Weiner 
Přeložila: Tereza Horáková
Vydalo nakladatelství: Domino
Rok vydání: 2015
Počet stran: 411
Hodnocení: 100 % 


1 komentář: