čtvrtek 30. června 2016

Chlápek od vedlejšího je ideálním společníkem na léto...

Prázdniny jsou tady a s nimi  i doba dovolených a překotné balení čtiva na cesty. Pokud máte v kufru ještě místo, měla bych pro Vás tip - a to sice Chlápka od vedlejšího hrobu od Katariny Mazetti. Knížka je to útlounká a na první pohled snadno přenositelná. Navíc v sobě ukrývá pěkný a přitom nenáročný příběh, který rozhodně nikoho neurazí... 


Na stránkách knihy se setkáváme s Bennym a Désirée. On je zemědělec se sklony ke staromládenectví. Ona je knihovnice dětského oddělení. Na první pohled nesourodá dvojice se pravidelně setkává na místním hřbitově. Benny tam chodí pečovat o hrob svých rodičů. Désirée na hřbitově navštěvuje pomník svého manžela... přesvědčená, že je to tak správné. 

Jak už asi tušíte, jednou mezi Bennym a Désirée zcela nečekaně přeskočí jiskra... ale není to tak jednoduché. 

On od ženy očekává, že mu bude vařit a pomáhat na statku. Ona od muže očekává, že ji bude hýčkat a každý den nosit čerstvé pečivo k snídani. Koneckonců Désirée ani vařit neumí a o zemědělství neví absolutně nic... 

A tak zprvu vášnivý vztah plný lásky a milování začíná narážet na první překážky... z nichž některé se zdají být nepřekonatelné... 

Co říci k této knize... tak zaprvé, má moc krásnou obálku! A za druhé - se mi moc líbila. V knížce se ve vyprávění střídají oba hlavní hrdinové, což mě nadchlo. :-) Román je navíc psaný velice svižně a i když příběh je (jak už jste asi pochopili) lehce předvídatelný, do konce ho dočtete určitě. Místy jsem se i zasmála. 

Chlápek od vedlejšího hrobu bude ideálním čtením pro ty z Vás, kteří hledají něco odpočinkového - něco, u čeho se pobaví, aniž by museli nějak zvlášť přemýšlet. Je to oddechovka, které to na pláži, nebo na terase nějakého letního sídla bude moc slušet. Román bez problémů zvládnete za jeden večer a ručím Vám za to, že po dočtení se budete usmívat... :-)

Nicméně, abych byla objektivní - stoprocentní hodnocení knížce dát nemůžu. K úplné dokonalosti jí totiž něco chybělo. Závěr mi přišel takový... ne úplně věrohodný. Jako by se autorka příliš rozohnila a vzápětí zjistila, že jí docházejí stránky. 

Na několika místech jsem se navíc lehoučce nudila... 

Celkový dojem z knížky si ale odnáším dobrý. :-) Chápek od vedlejšího hrobu je taková letní pohádka pro dospělé, a pokud k ní budete takto přistupovat, zaručeně Vás nezklame. 

Takže Katarině Mazetti palec nahoru a určitě si přečtu i pokračování této knihy, které nese název Rodinná hrobka. 

Název: Chlápek od vedlejšího hrobu
Autor: Katarina Mazetti 
Přeložila: Eva Nováčková 
Vydalo nakladatelství: Motto
Rok vydání: 2011
Počet stran: 185
Hodnocení: 80 % 

Žádné komentáře:

Okomentovat