sobota 18. listopadu 2017

Poslední valčík Vám v srdci bude znít dlouho po dočtení...


Na (údajně) zatím nejlepší román australské spisovatelky Tamary McKinley jsem narazila úplnou náhodou v jednom pražském antikvariátu, a nebýt Šárky Fofoňkové z blogu Můj knižní ráj (odkaz ZDE), asi bych ho tam nechala. Vzpomínám si totiž, že tehdy jsme si se Šárkou udělaly knižní odpoledne a po několika hodinách strávených mezi knihami jsem si knižních přírůstků odnášela docela slušnou kupičku, kterou jsem už téměř nedokázala unést. Takže s Posledním valčíkem to chvíli vypadalo bledě, ale nakonec jsem ho do tašek na popud Šárky ještě nacpala.. a díky jí za to! :-)
Poslední valčík je totiž naprosto úžasná, strhující a nezapomenutelná kniha, která ve Vašem srdci bude rezonovat ještě dlouho po dočtení. 

V příběhu máme opět dvě časové linie - minulost a současnost. V současnosti sledujeme hlavní hrdinku Jenny - mladičkou vdovu, která od manžela k pětadvacátým narozeninám dostane neobvyklý dar - odlehlou ovčí farmu kdesi v Austrálii. Má to jen jeden jediný háček - Petr se pětadvacetin své manželky nedožil. O jeho daru se Jenny dozvídá zprostředkovaně od advokáta. Přesto se po chvilce váhání rozhodne na farmu vydat - už jen ze zvědavosti. 

Druhá časová linie - minulost - nám odkrývá životní příběh bývalé majitelky Jennyiny farmy. Matilda Thomasová byla ve své době považována za podivínku a chovala se spíš jako muž. Na farmě po sobě zanechala deníky, které Jenny záhy objeví a čtenáře tak může seznámit s Matildiným osudem...

Jak už jsem zmínila v úvodu, Poslední valčík mě naprosto dostal. Je to neuvěřitelná, emotivní a do detailu propracovaná kniha. Autorka neodbyla ani jednu linii příběhu - obě hlavní hrdinky si díky tomu určitě oblíbíte. Knížka je velice čtivá a nabitá dějem, nenechá Vás ani na chvíli vydechnout. O zvraty a překvapivá odhalení tu není nouze. 

Ještě bych ráda zmínila krásné popisy australské přírody a prostředí celkově. Autorka australskou ovčí farmu vylíčila velice přesvědčivě - budete ji mít před očima. 

Když to shrnu, Poslední valčík rozhodně doporučuji! Je to jedna z nejkrásnějších knih, jaké jsem v letošním roce přečetla a právem je považována za Tamařino vrcholové dílo. Ač věřím jejímu umu a schopnostem, myslím si, že tuto knihu už ve své tvorbě ničím nepřekoná. 

Poslední valčík zaručeně nadchne a okouzlí i náročnější čtenáře - nejedná se o žádnou červenou knihovnu. Je to příběh plný lásky stejně tak jako nenávisti. Je to příběh, který se Vám zaryje pod kůži a nedá Vám spát. 

Název: Poslední valčík
Autor: Tamara McKinley 
Přeložila: Irena Pálová 
Vydalo nakladatelství: Alpress
Rok vydání: 2000
Počet stran: 464
Hodnocení: 100 %


Žádné komentáře:

Okomentovat